MP Police Constable Solved Paper in Hindi

MP Police Constable Solved Paper in Hindi

MP Police Constable Solved Paper – Madhya Pradesh Police Department keeps on recruiting for different posts every year. So for all the candidates who are preparing for the Madhya Pradesh Police Constable Police, this post has given the Solved Paper of the previous year. Let’s know what kind of paper comes. So the candidates who are preparing for this exam were given very important questions related to this post mp police constable solved paper 2017 mp police constable solved paper mp police constable solved paper 2020 Have gone. If you like this Solved Paper, then share it to others

1. Where is the bench of the High Court in Madhya Pradesh –
· sea
Indore
Gwalior and Indore
· Bhopal
answer. Gwalior and Indore

2. Which of the following is the number of seconds in a year of 365 days?
31503600
31536000
31534000
31566000
answer. 31536000

3. How many members are elected to the Legislative Assembly in Madhya Pradesh –
210
230
195
227
answer. 230

4. 7% of a number is 28. What would be 32% of that number?
53
8
128
96
answer. 128

5. A bus leaves from a place at 12: 25 in the afternoon and reaches the destination at 10: 45 am. The duration of the trip is-
22 hours 40 minutes
24 hours 20 minutes
22 hours 20 minutes
24 hours 40 minutes
answer. 22 hours 20 minutes

6. In how many different ways can 5 men and 5 women sit around a table?
9!
10!
2 (5!)
· (5!)
answer. 9!

7. What is the population of Madhya Pradesh after the formation of Chhattisgarh –
7,80,46,525
7,25,97,565
8,38,45,454
6,26,04,785
answer. 7,25,97,565

8. Select the number which is different from everyone else in the group.
35
45
49
65
answer. 49

9. What is the difference between successive discounts of 20% and 10% and a single discount of 30%?
10/3%
7/2%
· 2%
3%
answer. 2%

10. The state of Madhya Pradesh is divided into how many parts –
10
15
17
21
answer. 10

11. The value of (X² – 4) is-
(X-4) (X + 4)
(X-1) (X + 1)
(X + 2) (X-2)
None of these
answer. (X + 2) (X-2)

12. Bina and Hassan are tributaries of ___.
Narmada
Tapti
Chambal
Betwa
answer. Betwa

13. The thermometer bulb contains
Alcohol
· water
· Mercury
Acid
answer. Mercury

14. Ujjain was the capital of which in the Mahajanapada era –
Avanti
Harvest
Narsingpur
Harda
answer. Avanti

15. Acid rain is caused by
NO₂ And / and O₂
CO And / and CO₂
SO₂ And / and O₂
SO₂ And / and NO₂
answer. SO₂ And / and NO₂

16. In what form is 15 January celebrated?
Labor Day
Army Day
· The Republic Day
Makar Sankranti
answer. Army day

17. Pointing to a boy, Sheeba said, “He is the only child of my mother-in-law’s child”. How is the boy related to Shiba?
· son
Grandson
· nephew
· brother
answer. son

18. Which disease spreads due to deficiency of Vitamin A
Night blindness
Berry-Berry
Pelagra
Ricketts
answer. Night blindness

19. 3 kg sugar solution contains 40% sugar. 1 kg of water is added to it, now what is the ratio of sugar and water in it?
3: 4
3: 7
4: 7
5: 7
answer. 3: 7

20. Euphenics is
Improvement of species
Manipulation of genes
Treatment of defective heredity by genetic engineer
Study of conditions affecting organisms
answer. Treatment of hereditary heredity by genetic engineer

21. Find the area of ​​the quadrant of a circle whose radius is 14 cm.
77 Cm2 / cm2
154 Cm2 / cm2
49 Cm2 / cm2
539 Cm2 / cm2
answer. 154 Cm2 / cm2

22. The member of Liliaceae who shows jaundice venom is
Allium
Silla
Smilex
Alo
answer. Smilex

23. Which of the following is used in pencils?
Charcoal
Graphite
Sulfur
Phosphorus
answer. Graphite

24. What day is 15 August 2050?
· Monday
· Tuesday
· Wednesday
· Thursday
answer. Monday

25. What is a fast, expensive and relatively small collection form organized by computer system hardware?
· Disc
Flash memory
Main memory
Cache
answer. Cache

26. If the total consumption of these four crops in the West and South regions is 12000 and 8000 tonnes respectively, what is the difference between the consumption of Maize (in tonnes) in the West and South regions?
3000 tons
2400 tons
2000 tons
1600 tons
answer. 2000 tons

27. Which amendment of the constitution reduced the voting age from 21 years to 18 years?
64th Amendment
60th Amendment
61st Amendment
63rd Amendment
answer. 61st Amendment

28. A shopkeeper claims to sell 10% of everything but increases the selling price of each item by 20%. His profit on each item is:
8%
10%
12%
9%
answer. 8%

29. Find a solution for the pair of linear equations X + Y = 3 and 2x – Y = 0.
X = 2; Y = 1
X = 1; Y = 2
X = 3; Y = 0
X = 2; Y = 4
answer. X = 1; Y = 2

30. Cockroach is:
· Vegetarian
Omnivores
Blood transfusions
Carnivores
answer. Omnivores

31. The nodal agency of the Government of India, which provides information on government policies to the print and electronic media, is:
Press Information Bureau
PTI Language
Univarta
Press Council of India
answer. Letter information office

32. If DANCE is written as GXQZH in a code language, how will RIGHT be written in that language?
UFJEW
SGKSX
UFJWE
UFWJE
answer. UFJEW

33. 3 dice are thrown together. What is the probability of having the same number on 3 dice?
1/6
1/216
1/2
1/36
answer. 1/36

34. Air pollution is caused by:
Sewage
Smoke
Loud speakers
Insecticidal
answer. The smoke

35. Salim had to sell vegetables worth Rs 5750 for Rs 4500 due to heavy rain. What is his loss percentage?
23.74%
22.74%
21.74%
None of these
answer. 21.74%

36. By selling a commodity for Rs. 2362.5, Nita earned 12.5% ​​profit. Accordingly, in how many rupees should he sell it, the profit should be 33.5%?
Rs. 2803.5
Rs. 2080.5
Rs. 2323.2
Rs. 2604.5
answer. Rs. 2803.5

37. How many members are elected to Rajya Sabha in Madhya Pradesh?
14
· 11
9
17
answer. 11

38. The ratio of two numbers is 3: 2 and their sum is 30. Find the smallest number out of the two numbers.
10
8
· 12
16
answer. 12

39. The unit of electric current is:
Ampere
Calories
Velocity
· Voltage
answer. Ampere

40. Chandigarh is the capital of ____ and ____.
Punjab and Jammu Kashmir
Punjab and Uttaranchal
Punjab and Himachal Pradesh
Punjab and Haryana
answer. Punjab and Haryana

41. If ‘X’ is 80% of Y, then ‘Y’ will be what percentage of ‘X’?
130%
120%
125%
128%
answer. 125%

42. What is the phenomenon that creates antelope?
Interference
· Description
· Fluidization
Full internal reflection
answer. Full internal reflection

43. If ‘RAM IS A GOOD BOY’ is coded as ‘JUQ SV U RZZL KZN’, then ‘GRASS’ will be coded as
RJUVV
UJQSS
VVUJR
RLKZZ
answer. RJUVV

44. The universal energy posture of plants and animals is:
Calories
N. A.D.P.
ATP
Chlorophyll
answer. ATP

45. If one root of quadratic equation X2 + X – 2 = 0 is 1, then find the other root.
· -1
· 2
1
· -2
answer. -2

46. ​​Nauradhi is a sanctuary located in
Morena
· Reva
Banjar
· sea
answer. sea

47. Which city fame is known by Mandsor commendation –
Datia
· Shivpuri
Chambal
Dashpur
answer. Dashpur

48. The ‘School Capital’ of India is:
Bangalore
· Delhi
· Dehradun
· Lucknow
answer. Dehradun

49. The length of the arc of sector 6 in the circle of circle ‘R’ is ____________.
2πrθ
Πr²Θ
Θ / 360 X 2πr
2πr
answer. 360/360 X 2πr

50. Where was the establishment of the oil refinery plant in Madhya Pradesh –
Asagod
Dashpur
Cunningham
Gwalior
answer. Asagod

51. The average weight of 40 students in one class is 30 kg, while the average weight of the other 20 areas is 33 kg. Find the overall average weight?
· 33
30
35
31
answer. 31

52. Find the area of ​​the quadrant of the circle whose radius is 7 cm.
38.5 cm²
77 cm²
308 cm²
14 cm²
answer. 38.5 cm²

53. Two numbers, first and second, are 15% and 25% more than the third number. The first number is what percentage of the second number.
None of these
95%
92%
90%
answer. 92%

54. Iodine test is used to find out
Cholesterol
Carbohydrates
Protein
Fat
answer. Carbohydrate

55. What is the same number of protons but atoms with different numbers of neutrons?
Isotopic
· Cation
Higgs Bosan
Anion
answer. Isotopic

56. Madhya Pradesh ranks in 29 states in terms of area.
· Second
Third
· First
· IV
answer. Second

57. How much is the consumption of wheat and barley in the northern region?
10%
15%
25%
30%
answer. 30%

58. (1246 – 746) X 40 =?
2000
20000
40000
4000
answer. 20000

59. is the largest component of national income in India
· Service area
· Agriculture
Industry Sector
Business area
answer. Service area

60. In which year was Akbar born?
1542
1536
1560
1558
answer. 1542

MP Police Constable Sample paper
MP Police Constable Mock Test in Hindi
MP Police Constable Practice Set In Hindi
Madhya Pradesh Police Model Paper in Hindi
Madhya Pradesh Police Constable Objective Question in Hindi
MP Police Constable Online Test in Hindi

In this post for the candidate preparing for Madhya Pradesh Police Constable, MP Police Paper 2021 mp police question paper in hindi pdf 2019 mp police constable paper 2020 mp police paper 2017 download pdf in hindi mp police paper 2017 pdf in hindi mp police constable model paper 2021 mp police constable paper pdf mp police constable paper set 2017 mp police constable paper in hindi free online test related to mp police all paper 2021 mp police paper 2016 download pdf. read it carefully. if you have any If you have any questions or suggestions, then comment below and ask and if you find this test beneficial, then definitely share it with your friends.